ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a stabilit cuantumul lunar al alocațiilor ce urmează a fi transmise formațiunilor politice în 2023

14:01 | 17.01.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit astăzi cuantumul lunar al alocațiilor de la bugetul de stat ce urmează a fi transmise partidelor politice pentru anul 2023, informează MOLDPRES.

Potrivit CEC, prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei i-a fost alocată suma de circa 49,98 de milioane de lei (aproximativ 2,5 mln de euro) pentru finanțarea partidelor politice, această sumă fiind mai mare cu circa 7 mln lei față de anul trecut.

Astfel, partidele politice au dreptul să primească alocații de la bugetul de stat în baza performanțelor obținute în alegerile parlamentare, alegerile locale generale, cele prezidențiale, în baza numărului de femei alese în scrutinele parlamentare și locale, precum și în baza numărului de tineri aleși în alegerile parlamentare și locale. 

Totodată, CEC a stabilit cuantumul alocației lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice: pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 0,85 lei; în alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 - 0,43 lei și în scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 - 0,68 lei. 

De asemenea, în urma procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru al doilea semestru al anului trecut, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022, partidului politic „Șor” i-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de șase luni, în sumă de circa 1,74 mln de lei.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise de către partidele politice.

img23000335

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!