ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etnograful și muzeograful Varvara Buzilă a lansat o carte despre creatorii și purtătorii costumului tradițional

18:27 | 19.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”, semnată de doctorul în filologie Varvara Buzilă, conferențiar universitar, cercetător științific coordonator, a fost lansată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că lucrarea sus-numită prezintă principalele tendințe în crearea și promovarea costumului tradițional. În ea se regăsesc peste 1000 de imagini ale oamenilor care poartă costum, de la copiii de grădiniță, adolescenți, tineri, până la oamenii de vârsta a treia; de la creatori de costum, membri ai formațiilor etno-folclorice, gazde ospitaliere ale evenimentelor, admiratori ai acestei haine emblematice, primărițe, preoți, pedagogi, până la șefa statului, Maia Sandu. ”Doritorii de a coase noi cămăși cu altiță au la dispoziție 50 de planșe valoroase realizate de pe altele mai vechi. Planșele explică pe înțelesul tuturor caracteristicile costumului și ale cămășii cu altiță, în raport cu devierile de la tradiția consacrată”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în contextul promovării elementului ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România”, devenit de curând valoare mondială prin înscrierea în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Cartea a fost editată cu susținerea financiară a Ministerului Culturii.

Varvara Buzilă, doctor în filologie, specialitatea Folcloristică, conferențiar universitar în arte vizuale, este autoarea cărților: ,,Pâinea: aliment și simbol. Experiența sacrului”, 1999; ,,Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, 2011; ,,Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2013; ,,Obiceiul de Crăciun Colindatul de ceată bărbătească”, 2017; ,,Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2017; ,,Arta tradițională din Republica Moldova”, 2018; ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, coautor D. Ișfănoni, 2021; ,,Retorică vestimentară: cămașa cu altiță (Valorificând patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și contextul realităților culturale), 2022.

img23000427

img23000427

img23000427

img23000427

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!