ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a făcut pentru refugiați ceea ce nu au putut face țări mai mari, susține Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați

13:26 | 20.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Începând cu ziua de astăzi, persoanele care solicită o formă de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, precum și personalul Inspectoratului General pentru Migrație, care le acordă asistență, vor beneficia de un spațiu modern, dotat la cele mai înalte standarde, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Inaugurarea sediului Direcției azil și apatridie al Inspectoratului General pentru Migrație și a Ghișeului de documentare a beneficiarilor de protecție temporară a avut loc astăzi, cu participarea prim-ministrului Natalia Gavrilița, Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi și ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Sunt condiții demne pentru toți cei care, fără voia lor, au fost nevoiți să plece din țările de origine. Eforturile noastre de integrare în UE presupun nu doar implementarea reformelor, operarea schimbărilor în legislație, dar și îmbunătățirea tuturor serviciilor pe care statul le oferă propriilor cetățeni sau oamenilor care fug din calea războiului. Am demonstrat că societatea noastră este una care nu doar declară, dar și trăiește valorile europene. Aceasta s-a văzut prin felul în care am gestionat împreună criza refugiaților - cetățeni, voluntari, organizații neguvernamentale, întreprinderi private, Guvern și autorități publice locale”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul său, Filippo Grandi a remarcat modul în care Republica Moldova s-a implicat în acordarea ajutorului necesar refugiaților, accentuând că țara noastră merită tot suportul internațional, iar UNHCR va continua să mobilizeze sprijinul direct, inclusiv familiilor gazdă și instituțiilor statului. „Republica Moldova - o țară mică, cu resurse limitate, a făcut pentru refugiați ceea ce nu au putut face țări mai mari și sper că întreaga lume va vedea asta și va sprijini acest efort. Recenta aprobare de către Guvern a mecanismului de protecție temporară este, de asemenea, un pas foarte important care va oferi refugiaților mai multă stabilitate și acces la diverse servicii. În același timp, acest mecanism va deveni un element important de integrare a Republicii Moldova în familia UE”, a menționat Filippo Grandi.

Oficialii au discutat și în cadrul unei întrevederi, la Guvern, despre acțiunile planificate în vederea susținerii cetățenilor ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, cu accent pe incluziunea copiilor refugiați în mediul școlar, dezvoltarea unor noi programe și acțiuni de sprijin pentru instituțiile de învățământ care integrează refugiații în colectivitate. În același timp, Filippo Grandi a vorbit despre Forumul Global pentru Refugiați, care va fi organizat în luna decembrie a anului curent. „Republica Moldova va fi mai mult decât participant la acest eveniment. Aveți suficientă experiență pentru a vorbi despre succesele voastre și a încuraja alte state”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

De la începutul războiului, peste 750 mii de persoane din Ucraina au intrat în Republica Moldova, dintre care circa 102.000 de persoane ­rămân în continuare pe teritoriul țării noastre. Tot în această perioadă, peste 11.000 persoane au solicitat azil.

Foto: Guvern

img23000449

img23000449

img23000449

img23000449

img23000449

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!