ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Peste 65 de mii de prânzuri calde au fost livrate refugiaților de către cea mai mare întreprindere socială din Moldova

14:07 | 20.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Peste 65 de mii de prânzuri calde au fost livrate gratuit pe parcursul anului 2022 refugiaților veniți în Republica Moldova de către cea mai mare întreprindere socială din țară „Floare de Cireș”, care își desfășoară activitatea în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni. Aceasta a fost vizitată astăzi de către premierul Natalia Gavrilița, care a mulțumit colaboratorilor întreprinderii pentru efortul depus și încrederea de a dezvolta o afacere socială în timpuri dificile, transmite MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul executiv al Asociației „Eco-Răzeni”, fondator al întreprinderii „Floare de cireș”, Sergiu Gurău, a afirmat că, în prezent, zilnic pe mesele refugiaților stabiliți în Moldova ajung 200 de porții de mâncare. În plus, bucatele pregătite la cantina socială sunt livrate gratuit de către angajații întreprinderii către 40 de persoane din familii social-vulnerabile din sat, inclusiv vârstnici și copii, care de trei ori pe săptămână primesc o masă caldă.

Întreprinderea planifică ca în timpul apropiat să-și extindă activitatea și să se mute într-un nou sediu, de șase ori mai mare decât cel actual. Noua cantină socială va fi dotată cu cele mai performante utilaje, iar angajații își vor putea desfășura activitatea în condiții de muncă mai bune. Aceste lucruri va permite companiei să livreze zilnic până la 350 de porții de mâncare pentru refugiați. Totodată, numărul locuitorilor din Răzeni care vor beneficia gratuit de o masă caldă va crește la 150.

Cheltuielile pentru livrarea meselor calde sunt acoperite în mare parte de parteneri privați ai întreprinderii. Totuși, circa 17-20% dintre cheltuieli sunt suportate chiar de antreprenor.

În prezent, din totalul celor 31 de angajați ai întreprinderii, 13 sunt persoane cu nevoi speciale. Odată cu mutarea la noul sediu, unde va funcționa și o mică brutărie, vor fi create cel puțin 10 noi locuri de muncă. În plus, întreprinderea desfășoară și un program de instruire pentru tineri cu necesități speciale care vor să devină bucătari sau chelneri. Până în prezent, au fost instruiți 200 de tineri, iar 30 la sută dintre aceștia au reușit să-și găsească un loc de muncă. 

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a oferit antreprenorului o diplomă din partea Guvernului. „Mulțumim pentru lucrul dumneavoastră, pentru încrederea să creșteți și să vă dezvoltați, încrederea să puteți angaja persoane cu dizabilități și să aveți nu doar o simplă afacere, ci o afacere cu impact social care ne ajută să integrăm persoanele cu necesități speciale în societate. Asta demonstrează că se poate crește chiar și atunci când prioritizezi acțiunile sociale. Ați reușit să vă ajustați condițiilor complicate din anul trecut și ați oferit atâtea prânzuri calde unor oameni care fugeau din calea războiului. Vom continua să investim în programe pentru antreprenori și evident în programe sociale pentru persoane care au nevoie de  ajutorul statului pentru a-și realiza potențialul”, a declarat Natalia Gavrilița.

„Floare de cireș” este prima și cea mai mare întreprindere socială din Republica Moldova. Aceasta a fost fondată în decembrie 2012, având la început doar cinci angajați. 

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

img23000452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!