ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Vom coopera strâns cu președinția spaniolă a Consiliului UE, cu obiectivul principal – integrarea europeană accelerată”, a afirmat Nicu Popescu

17:01 | 25.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a întreprins, în perioada 23-24 ianuarie, o vizită de lucru în Regatul Spaniei la invitația omologului său spaniol, José Manuel Albares Bueno, ministrul Afacerilor Externe, al Uniunii Europene și al Cooperării, relatează MOLDPRES.

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, discuțiile oficialilor s-au axat pe:

·   Aderarea la Uniunea Europeană

„Vom coopera strâns cu președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene care începe din 1 iulie cu obiectivul principal – integrarea europeană accelerată și livrarea reformelor în domeniul justiției, luptei împotriva corupției, consolidarea democrației și capacităților administrative și modernizarea economiei”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

·   Securitatea regională

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, am condamnat ferm agresiunea militară rusă și încălcarea dreptului internațional. Vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu omologul său despre provocările cu care se confruntă țara noastră din cauza acestui război brutal, în special în sfera energetică, securitatea cibernetică și amenințările hibride. Moldova continuă efortul umanitar găzduind refugiații ucraineni, oferind asistență umanitară, contribuind la Căile solidarității și stabilitatea regională. 

·   Dialog bilateral

A fost convenită sporirea dialogului în sfera comercial-economică prin organizarea unor misiuni ai oamenilor de afaceri, intensificarea contactelor pe linia ministerelor de externe pe dimensiunea afacerilor europene, ministerelor apărării și ai afacerilor interne pe dimensiunea de securitate și reziliență.

Vor fi promovate, împreună cu partea spaniolă, inițiative în beneficiul cetățenilor noștri - intrarea în vigoare a acordului în domeniul social, semnarea în viitor a acordului privind conversiunea permiselor de conducere și continuarea discuțiilor privind liberalizarea roaming-ului.

În cadrul vizitei, ministrul Nicu Popescu a semnat un memorandum de înțelegere între Institutul Diplomatic al Republicii Moldova și Școala diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării al Spaniei.

La Madrid, șeful diplomației Republicii Moldova s-a întâlnit cu președintele Congresului Deputaților a Regatului Spaniei, Meritxell Batet Lamaña, președintele Comisiei pentru politică externă al Congresului Deputaților, Pau Mari Klose și alți demnitari de nivel înalt al Legislativului spaniol.

Oficialul moldovean a apreciat diplomația parlamentară activă între legislativele de la Chișinău și Madrid inclusiv urmare a unei vizite recente a delegației spaniole găzduite de Parlamentul Republicii Moldova.

„Am salutat adoptarea de către Congresul Deputaților la sfârșitul lunii decembrie a unei rezoluții privind sprijinirea Moldovei, care reafirmă solidaritatea deplină a Spaniei cu țara noastră, inclusiv susținerea politică pentru implementarea reformelor necesare care permit îndeplinirea criteriilor și condițiilor necesare avansării în procesul de integrare europeană în domenii cheie precum reforma judiciară, lupta împotriva corupției și consolidarea capacităților administrative ale statului”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În contextul mediului actual de securitate regională, vicepremierul Nicu Popescu a discutat la Madrid despre reforma sectorului apărării cu amiralul Juan Francisco Martínez Núñez, viceministru al Apărării al Spaniei.

„Ne-am referit la consolidarea cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării prin continuarea dialogului politic și de securitate la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană, implementarea proiectelor prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF).

Am salutat disponibilitatea părții spaniole pentru dezvoltarea capacităților de apărare a țării noastre”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

În marja vizitei de lucru la Madrid, ministrul de Externe Nicu Popescu a discutat cu Santiago Miralles Huete, directorul Școlii diplomatice spaniole despre aprofundarea cooperării cu Institutul diplomatic al Republicii Moldova inclusiv instruirea diplomaților moldoveni și schimbului de experiență cu partenerii spanioli în procesul de profesionalizare a cadrelor diplomatice în special pe dimensiunea integrării europene.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a susținut o lecție publică în fața studenților Școlii diplomatice în care a vorbit despre procesul de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană, agenda de reforme ale autorităților de la Chișinău orientate pentru transformarea și modernizarea Republicii Moldova, dar și despre consecințele războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucraine pentru Moldova.

„Am fost bucuros să răspund la întrebările viitorilor diplomați spanioli și să aud perspectivele acestor tineri asupra dialogului moldo-spaniol și viitorul Europei”, a declarat oficialul moldovean.

În capitala Spaniei, oficialul moldovean s-a mai întâlnit cu Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (SATCEN) și echipa Centrului.

„Țara noastră este interesată să dezvolte cooperare cu mai multe agenții ale Uniunii Europene în contextul general de aprofundare a Dialogului în domeniul de securitate în beneficiul cetățenilor noștri.

Datorită cooperării cu SATCEN, Republica Moldova va putea să-și consolideze capacitățile de analiză a situației în mediul actual de securitate”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

Totodată, oficialul moldovean a participat la atelierul de lucru organizat de Consiliul European pentru Relații Externe, pe subiectul Comunității Politice Europene, găzduite de țara noastră pe data de 1 iunie.

„Am spus că în același spirit de cooperare paneuropeană, Moldova va găzdui în această vară cel de-al doilea summit care va reuni liderii de pe continentul european pentru a discuta subiecte de importanță strategică pentru întreaga Europă: securitatea cibernetică, solidaritatea energetică și conectivitate în beneficiul cetățenilor”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

Despre dorul de Acasă, situația de la Chișinău, eforturile autorităților de a păstra pacea, stabilitatea și a merge accelerat în direcția integrării la Uniunea Europeană, dar și despre cooperarea noastră foarte bună cu Spania, vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu diaspora din Spania.

„Moldovenii din Spania au demonstrat că sunt un pod al prieteniei, al legăturilor noastre trainice în plan economic, social și cultural, contribuind la dezvoltarea Republicii Moldova prin investiții dar și transfer de experiență”, a conchis ministrul de Externe Nicu Popescu.

Conferința de presă a miniștrilor de Externe poate fi urmărită aici.

Imaginile protocolare de la întrevederea bilaterală pot fi descărcate aici.

Foto: MAEIE

img23000580

img23000580

img23000580

img23000580

img23000580

img23000580

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!