ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

11:03 | 27.01.2023 Categorie: Comunicate

CNPF a aprobat norme ce vizează activitatea administratorului și a fondurilor de pensii facultative

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Regulamentul privind obligațiile de raportare și transparență în activitatea administratorilor și a fondurilor de pensii facultative a fost aprobat de Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), în cadrul ședinței din 24 ianuarie 2023.

Regulamentul face parte din seria de acte normative aferente fondurilor de pensii facultative, elaborate și aprobate de CNPF pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Legii nr. 198 din 20.11.2020.

Regulamentul stabilește conținutul, forma, modul de întocmire, prezentare și publicare a rapoartelor care vizează activitatea  administratorului  și a fondurilor de pensii facultative administrate de către acesta. În particular, acesta face referire la componența rapoartelor, modul de întocmire și prezentare la CNPF, obligațiile de informare și transparență care includ cerințe privind dezvăluirea publică a informațiilor, informarea anuală a fiecărui participant cu privire la activitatea fondului de pensii și materialul publicitar. Proiectul de regulament a fost consultat cu autoritățile publice competente și părțile interesate.

Crearea cadrului normativ aferent fondurilor de pensii facultative rămâne o prioritate pentru Comisia Națională a Pieței Financiare în vederea instituirii unei piețe interne pentru acumularea și oferirea de pensii facultative, administrate în mod privat, capitalizate, care să servească surse pentru completarea veniturilor provenite din sistemele publice de pensii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!