ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Cultivarea memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice”, a afirmat Nicu Popescu

12:08 | 27.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis un mesaj cu ocazia Zilei comemorării Holocaustului, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În mesaj se menționează:

„Încărcată de profund simbolism, ziua de astăzi ne amintește de una dintre cele mai întunecate file ale istoriei europene, care rămâne o rană adâncă pentru întreaga umanitate. La distanța a 78 de ani de la Holocaust, comunitatea internațională - și noi, aici, în Republica Moldova - păstrăm vie memoria victimelor acelui cataclism fără seamăn în istoria umanității. Toată compasiunea noastră se îndreaptă cu pioșenie către victimele nevinovate, către supraviețuitorii acestei oribile crime împotriva umanității precum și către urmașii și rudele  acestora.

La începutul acestei luni am consemnat cu tristețe plecarea în neființă a dlui Iosif Belous, fost președinte al Asociației foștilor deținuți ai nazismului. Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umane, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării și a combaterii antisemitismului şi a oricăror alte forme de xenofobie. Cultivarea memoriei Holocaustului precum și a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice. 

Pe parcursul ultimilor 8 ani, țara noastră a avansat substanțial pe dimensiunea educației, cercetării şi a comemorării Holocaustului. Angajamentul nostru s-a manifestat prin adoptarea documentelor de politici clare, luând forma planurilor secvențiale de acțiuni privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și a altor forme de intoleranță. 

Am atins rezultate concrete pe dimensiunea educației, cercetării istorice și a consolidării cadrului legal intern și participăm în calitate de stat observator la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, țara noastră fiind printre primele state care au adoptat definiția de lucru privind antisemitismul, iar la Forumul Internațional de la Malmo - alături de toate celelalte state participante - ne-am asumat angajamente concrete în acest sens.  

Astăzi, aducând un omagiu victimelor Holocaustului, vreau să subliniez că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va continua să promoveze prin instrumentele aflate la îndemâna diplomației consolidarea cadrului de acțiune la nivel național și internațional în vederea prevenirii și sancționării antisemitismului și altor forme de discriminare pe orice criteriu.   

În contextul Zilei de Comemorare a Holocaustului, MAEIE se alătură campaniei anuale #WeRemember care se desfășoară în Săptămâna Internațională de Comemorare a Holocaustului, promovând astfel importanța și conștientizarea educației despre tot ceea ce a însemnat Holocaustul”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img23000650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!