ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, experții prognozează o scădere a prețurilor la produsele petroliere

13:27 | 27.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. În 2023, am putea asista la o tendință de stabilizare sau chiar de reducere a prețurilor la produsele petroliere, deși în prezent ele sunt într-o ușoară creștere. De această părere este expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. El susține că nu ar exista anumiți factori care să ducă la creșterea prețurilor carburanților în anul curent, transmite MOLDPRES.

„În acest an, cel mai probabil vom asista la o stabilizare a prețurilor. În contextul crizei regionale, am putea avea o ușoară creștere în februarie, dar tendința este că prețul la produsele petroliere pe plan global trebuie să scadă. Și în Republica Moldova vor scădea, deoarece factorii privind majorarea impozitelor și a marjei comerciale s-au epuizat”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Economistul a afirmat că prețul unui litru de benzină, din decembrie anul trecut și până în prezent, a crescut cu 1 leu și 22 de bani și a fost influențat de acciza și TVA, marja comercială și prețul mediu de import. „Benzina s-ar fi scumpit mai mult, dar a influențat pozitiv cursul valutar. Datorită faptului că leul s-a apreciat față de dolar în ianuarie, avem o economie de 20 de bani la fiecare litru de benzină procurat”, a remarcat sursa citată. 

Referindu-se la perspectivele pentru anul 2023, Ioniță a subliniat că tendința actuală de creștere a prețului la produsele petroliere pe piața internațională este de scurtă durată. 

Pentru sfârșitul acestei săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat un preț de 25 de lei și 66 de bani pentru un litru de benzină COR 95, în creștere cu opt bani. Motorina se va scumpi cu trei bani per litru și va fi comercializată cu maximum 25 de lei și 23 de bani. 

Foto simbol

img23000653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!