ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a agreat cu Turcia extinderea Acordului de Liber Schimb

19:00 | 27.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat, la Ankara, cu ministrul Comerțului Republicii Turcia, Mehmet Muș, și cu Faik Yavuz, membru al boardului și trezorierul TOBB – Uniunea Camerelor de Comerț și Industrie și a Burselor de Mărfuri din Turcia, cea mai mare cameră de comerț din Turcia care include peste un milion de companii. Discuțiile au avut loc în contextul atragerii investițiilor turcești în Republica Moldova și promovării exporturilor moldovenești pe piața turcă, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Președintele Parlamentului a prezentat oportunitățile de afaceri și investiții ale Moldovei, evidențiind sectoarele economice cu potențial de creștere și climatul de afaceri, inclusiv facilitățile fiscale oferite investitorilor străini de către autoritățile moldovenești. „Trebuie să facem tot posibilul ca numărul afacerilor să crească, doar astfel vom putea crea noi locuri de muncă acasă, dacă dorim ca Republica Moldova să prospere, iar oamenii să trăiască mai bine în țara lor”, a menționat Igor Grosu. 

Oficialii au convenit ca în acest an să fie organizată inaugurarea oficială a Camerei de comerț moldo-turce, care va fi însoțită de un forum al oamenilor de afaceri. De-a lungul anilor, companiile turcești au reușit să dezvolte afaceri de succes în Moldova, inclusiv în domenii ca industria alimentară, telefonia mobilă, infrastructură, medicină și industria hotelieră. 

În discuțiile cu ministrul Comerțului, a fost agreată extinderea Acordului de Liber Schimb, care va permite creșterea substanțială a cotelor de export pentru produsele noastre în Turcia, inclusiv vin. 

Tot astăzi, șeful Legislativului a discutat cu președintele Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TİKA), Serkan Kayalar. Igor Grosu i-a mulțumit că, în cei peste 25 de ani de activitate în Republica Moldova, au fost implementate peste 400 de proiecte în valoare de circa 400 de milioane de euro, care au îmbunătățit calitatea vieții cetățenilor noștri. „Ne-am dori ca, pe viitor, să extindem aceste proiecte în diversificarea cooperării regionale cu accent pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură locală, inclusiv pentru proiectele de eficiență energetică în clădirile publice, agricultură, pregătirea cadrelor didactice”, a spus președintele Parlamentului.

O delegație parlamentară, condusă de președintele Legislativului, Igor Grosu, a efectuat o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 25-27 ianuarie. Din componența delegației au făcut parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

Foto: Parlament

img23000669

img23000669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!