ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost deschis traficul rutier pe drumul de centură al orașului Chișinău, sectorul 1

17:23 | 31.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Prima porțiune din drumul de ocolire a municipiului Chișinău a fost deschisă astăzi pentru circulație. Sectorul are o lungime de 6,6 km, patru benzi de circulație, două intersecții cu sens giratoriu și circa 90 de indicatoare rutiere instalate, fiind reabilitat cu suportul Băncii Europene de Investiții. Totodată, au fost restabilite cinci podețe existente și construite alte cinci podețe noi, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul ceremoniei de dare în exploatare, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că în programul de acțiuni al Executivului este prevăzută construcția și modernizarea mai multor drumuri naționale: ,,Voi menționa aici doar câteva dintre aceste proiecte importante: drumul Otaci-Soroca-Arionești, drumurile de ocolire a orașelor Cimișlia și Vulcănești. Vom continua și construcția centurii Chișinău, pe celelalte segmente ale acestui proiect vor fi construiți încă 17 kilometri de drum”. 

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a mulțumit partenerilor externi cu ajutorul cărora se construiesc drumuri în Republica Moldova. ,,Chișinăul trebuie să aibă cât mai repede o centură completă, așa cum are fiecare capitală europeană. Vom depune toate eforturile astfel încât să înaintăm rapid și cu construcția celorlalte sectoare. Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Oamenii trebuie să se bucure de drumuri sigure și de calitate”, a mai declarat vicepremierul.

„Primul sector al drumului de centură Chișinău, pe care l-am inaugurat astăzi, va contribui la reducerea zgomotului și a poluării aerului în municipiul Chișinău, precum și la eficientizarea transportului de mărfuri. Acest drum nou a fost construit cu sprijinul financiar al Băncii Europene de Investiții, în spiritul „Echipa Europa”. Uniunea Europeană și partenerii săi au investit peste 1 miliard de euro în infrastructura de transport, pentru drumuri și căi ferate. Conexiunile bune de transport constituie fundamentul unei economii funcționale și contribuie la prosperitatea țării și la apropierea Moldovei de UE”, a spus Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În total, centura Chișinăului are 6 sectoare, cu o lungime de aproximativ 90 km. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a avut loc încă în 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani. Finalizarea acestui proiect va reduce fluxul de transport de mare tonaj care tranzitează orașul, astfel încât se vor diminua ambuteiajele și se va micșora gradul de poluare a aerului. 

Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI). 

În perioada următoare, vor fi lansate licitațiile pentru construcția altor două sectoare ale centurii mun. Chișinău. 

Foto: Guvern 

img23000764

img23000764

img23000764

img23000764

img23000764

img23000764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!