ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Camera de Comerț și Industrie a lansat inițiativa privind tichetele de sport

18:35 | 03.02.2023 Categorie: Sport

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Camera de Comerț și Industrie (CCI), împreună cu un grup de deputați, a lansat astăzi inițiativa legislativă privind tichetele de sport. Propunerea a fost expusă în cadrul expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, care se desfășoară în perioada 1-5 februarie, la Centrul Internaţional de Expoziţii Moldexpo, transmite MOLDPRES.

Potrivit CCI, conceptul de tichet de sport urmează a fi introdus prin modificarea și redenumirea „Legii cu privire la tichetele de masă” în „Legea cu privire la tichetele de masă și tichetele de sport” și prevede dreptul de acordare de către angajator salariaților tichetelor de sport, pentru a fi folosite ca instrument de plată în scopul procurării serviciilor în domeniul activităților sportive în unitățile comerciale care au încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul.

Președintele CCI, Sergiu Harea, a subliniat că tichetele de sport au ca scop încurajarea unui mod de viață sănătos, creșterea productivității muncii angajaților și competitivității întreprinderilor și economiei naționale. „Ne dorim să încurajăm dezvoltarea serviciilor sportive pentru cetățeni ca un domeniu nou de afacere în R. Moldova. Această inițiativă are la bază preluarea și implementarea celor mai bune practici europene precum cele din Belgia, Cehia, Suedia, Estonia sau Polonia”, a spus Sergiu Harea.

„Necesitatea dezvoltării unui instrument de stimulare a practicării utilizării sportului de către populația R. Moldova, care poate fi realizată prin frecventarea sălilor de fitness, bazinelor sau practicarea sportului în cadrul diferitor edificii sportive precum stadioanele de fotbal sau corturile de tenis este încurajată și susținută de către Legislativ. În acest sens, a fost formulată propunerea utilizării ideii tichetelor de masă prin dezvoltarea practicii tichetelor de sport, oferite de către angajator persoanelor suplimentar la salariul de bază”, a menționat inițiatorul proiectului de lege deputatul Alexandr Trubca.

Modificările propuse prevăd că angajatorul este în drept să suporte cheltuieli pentru hrană pentru un angajat, care vor fi deduse în scopuri fiscale conform art. 24 alin. (19) din Codul fiscal, ori să acorde tichete de masă, fiind permisă doar o singură opțiune. Valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de masă și tichetele de sport pentru o zi lucrătoare nu va depăși 2% din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Valoarea tichetelor de masă nu include contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii.

Unitățile de activități sportive care doresc să accepte tichetele ca instrument de plată pentru vânzarea serviciilor în domeniul activităților sportive trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare cu privire la normele de securitate și calitate în prestarea serviciilor, conformitatea cărora va fi atestată de către o instituție de drept public.

Modificările legislative sunt justificate de mai multe analize a studiilor care relevă că doar circa 37% din locuitorii R. Moldovei practică uneori sportul. Din totalul de 37%, aproximativ 5% îl practică lunar, alte 11% săptămânal și doar 20% din persoane practică sportul zilnic.

Foto: CCI

img23000882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!