ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de gravură japoneză a fost vernisată la un muzeu din capitală

10:59 | 04.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri expoziția „Diversitate și individualitate: gravurile pictorilor japonezi contemporani”, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Japoniei în R. Moldova, Fundația Japonia și instituția gazdă.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Japoniei la Chișinău Yamada Yoichiro a exprimat recunoștință conducerii instituției pentru găzduirea acestei expoziții, menționând că în calitatea sa de diplomat are misiunea de a conecta oamenii din cele două țări și de a prezenta Japonia moldovenilor și R. Moldova – japonezilor.

La rândul său, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a afirmat că arta japoneză, care a ajuns în Europa la mijlocul sec. XIX, a fost îndrăgită de la bun început. ”Este o expoziție de artă contemporană cu mai multe lucrări, cu mai multe discursuri artistice absolut individuale”, a precizat Tudor Zbârnea. În context, Svetlana Pociumban, șefa de direcție la Ministerul Culturii a remarcat că, de fiecare dată, rămânem încântați de  eleganța și rafinamentul artei nipone.

Potrivit organizatorilor, la această expoziție sunt prezentate 42 de lucrării semnate de zece artiști care au explorat o gamă largă de posibilități prin intermediul imprimeurilor și extinderii gamei de exprimare a artei contemporane utilizând tehnica de imprimare în anii 70 ai secolului trecut. Expoziția oferă atenției gravurile pictorilor japonezi care au dat curs modei artei contemporane prin lucrările lor. Astfel, expoziția încearcă să reevalueze istoria existentă a gravurii nipone contemporane. Artiștii expoziției sunt: Masanari Murai, Toshinobu Onosato, Yasukazu Tabuchi, Yayoi Kusama, Natsuyuki Nakanishi, Hitoshi Nakazato, Tomoharu Murakami, Naoyoshi Hikosaka, Kosai Hori și Toeko Tatsuno.

Expoziția va fi deschisă până la 12 martie.

img23000890

img23000890

img23000890

img23000890

img23000890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!