ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Carnavalul de la Nisa, ajuns la cea de-a 150-a ediţie, va începe vineri în format fizic

16:24 | 08.02.2023 Categorie: Externe

Paris, 8 feb. /MOLDPRES/. Peste 200.000 de spectatori sunt aşteptaţi începând de vineri la Carnavalul de la Nisa, în sud-estul Franţei, unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din lume, care a ajuns la cea de-a 150-a ediţie şi doreşte să îşi regăsească frenezia de dinaintea pandemiei de COVID-19, după modelul "fratelui său geamăn", Carnavalul de la Rio de Janeiro, informează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Motor al economiei de pe Coasta de Azur, acest festival cu participare internaţională, creat în 1873, generează încasări de 30 de milioane de euro şi 1.800 de locuri de muncă directe.

După anularea sa din 2021 şi organizarea într-un format redus anul trecut, impuse din cauza pandemiei, publicul va putea să revină în format fizic la ediţia din 2023, care va avea loc în perioada 10-26 februarie. Spectatorii poartă costume supradimensionate şi dansează pe care alegorice, de pe care sunt lansate peste 20 de tone de confetti şi flori.

"Suntem puţin stresaţi, dar nu suntem în întârziere", a declarat Jean-Pierre Povigna, în vârstă de 17 ani, reprezentant al celei de-a cincea generaţii din una dintre cele patru familii de "carnivalieri" din Nisa, cărora le revin "onoarea şi privilegiul" de a construi carele alegorice.

Într-un imens hangar din cartierul popular Saint-Roch, din centrul oraşului, acest tânăr, care va termina în 2023 cursurile pentru a deveni electrician, lucrează "de mai multe luni, de la ora 06:00 până la ora 20:00 în ultimele zile" pentru a termina cele mai apreciate două care alegorice de către public - cel al "regelui" şi cel al "reginei" carnavalului.

Pentru a învăţa secretele unei meserii "transmise din generaţie în generaţie", tânărul Jean-Pierre contează pe ajutorul bunicului său, al cărui prenume îl poartă cu mândrie.

"Primul carnaval de care îmi amintesc este cel din 1954, început în zăpadă", a declarat bunicul lui, care va împlini în curând vârsta de 80 de ani.

"În fiecare an suntem nerăbdători să vedem chipurile spectatorilor, pentru a şti dacă ne-am îndeplinit misiunea", a adăugat patriarhul familiei Povigna, care a asistat la evoluţia meseriei sale.

Începând din urmă cu trei ani, marile capete supradimensionate purtate de spectatori, realizate din polistiren, nu mai sunt sculptate manual, ci cu ajutorul unui robot programat de un computer. "Câştigăm mult timp: avem nevoie de doar trei zile, în loc de 15, pentru a sculpta un astfel de cap", a explicat Vincent Povigna, în vârstă de 21 de ani, un alt membru al acestei familii.

Cât despre carele alegorice, personajele uriaşe pe care ele le transportă sunt de asemenea programate şi comandate de un computer, la fel şi zecile de proiectoare instalate la bordul lor.

img23001021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!