ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o nouă etapă de consolidare a drepturilor grupurilor vulnerabile în stânga Nistrului

14:39 | 14.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Suedia au lansat astăzi o nouă etapă a programului de consolidare a drepturilor grupurilor vulnerabile în partea stângă a Nistrului, transmite MOLDPRES.

Activitățile programului se vor desfășura în perioada 2023-2025 și vor contribui la sporirea capacităților grupurilor vulnerabile de a-și exercita drepturile, la îmbunătățirea sistemelor și mecanismelor de protecție a drepturilor grupurilor vulnerabile, precum și la promovarea culturii drepturilor omului în partea stângă a Nistrului. Bugetul programului constituie 2,5 milioane de dolari.

„Suedia va continua să sprijine grupurile aflate în situații vulnerabile de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea stimulării unui mediu în care drepturile omului sunt promovate, protejate și respectate de toți. Convingerea noastră este că pacea, securitatea umană, drepturile omului și libertățile fundamentale sunt mai mult ca niciodată în centrul rezilienței, dezvoltării și prosperității noastre comune. Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul nostru strâns cu ONU, contribuind la reducerea excluderii”, a afirmat Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Programul își propune să consolideze rezultatele obținute începând cu anul 2019 în ceea ce privește fortificarea capacităților grupurilor vulnerabile (persoanele cu dizabilități, romii, persoanele care sunt afectate și trăiesc cu HIV/SIDA, supraviețuitoarele violenței în familie, foștii deținuți, tinerii, copiii aflați în conflict cu legea) pentru realizarea drepturilor lor, inclusiv prin consolidarea Platformei pentru Dezvoltare (Comunitară) Durabilă, dar și prin susținerea diverselor inițiative ale societății civile din domeniul drepturilor omului.

În etapele anterioare ale programului, cu sprijinul ONU și al Suediei, în stânga Nistrului au fost lansate noi servicii și inițiative sociale pentru grupurile vulnerabile. Doar în perioada 2019-2022 au fost finanțate circa 50 de proiecte sociale, în valoare de aproximativ un milion de dolari.

Foto: PNUD

img23001180

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!