ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna ianuarie, rata inflației a scăzut până la 27,3 la sută

17:35 | 14.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. În luna ianuarie curent, rata inflației a scăzut până la nivelul de 27,3 la sută. În perioada următoare, aceasta va continua să se reducă, inflația medie anuală fiind prognozată la nivel de 13,7 % în 2023 și de 5,5 la sută în 2024. Datele au fost prezentate astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, informează MOLDPRES.

„Inflația a atins nivelul maxim în luna octombrie 2022, fiind de 34,6%. Ulterior, aceasta a trecut pe un trend descendent. La sfârșitul anului, inflația a coborât la nivel de 30,2%, iar pentru luna ianuarie, 2023 aceasta a scăzut la 27,3%”, este indicat în primul raport al inflației din acest an.

În ceea ce privește creșterea economică, guvernatorul BNM a afirmat că aceasta a înregistrat un trend negativ în trimestrul II al anului trecut, tendința accentuându-se și în trimestrul III. „Cifrele preliminare relevă că și în trimestrul IV 2022 vom avea o cifră negativă. Asta confirmă că inflația mare și-a produs efect asupra creșterii economice, s-a diminuat consumul - respectiv avem și o creștere economică negativă. Anumite categorii ale populației trăiesc foarte greu. Este absolut imperativ să relansăm procesul economic și să reechilibrăm economia”, a opinat Armașu.

Potrivit lui, în trimestrul III și IV ale anului curent, există toate șansele de a reveni pe zona pozitivă a creșterii economice, dacă va fi implementat impulsul fiscal prevăzut în bugetul de stat, care se referă în particular la creșterea pensiilor și salariilor. 

Guvernatorul BNM a conchis că în continuare, incertitudinile  rămân mari, în special în situația continuării războiului din Ucraina, care ar putea aduce efecte neprevăzute pe diferite dimensiuni. 

img23001193

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!