ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O întreprindere din Călăraşi dezvoltă planuri de modernizare cu ajutorul subvenţiilor de la stat

10:47 | 20.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Întreprinderea de procesare a laptelui din orașul Călărași a implementat mai multe procese tehnologice de modernizare a fabricii. În perioada 2017-2021, întreprinderea a beneficiat de suport din partea statului în valoare de circa cinci milioane de lei (250 de mii de euro), pentru dezvoltarea infrastructurii. De ajutor din bugetul de stat va beneficia și în anul curent, transmite MOLDPRES.

Susţinerea financiară va fi oferită în urma cererii depuse la Agenţia pentru Investiţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) pentru solicitarea subvenției.

Întreprinderea din Călăraşi a fost fondată în 1999. Potrivit conducerii fabricii, în prezent, laptele este colectat din toate regiunile țării, atât de la exploatațiile zootehnice profesionale, cât și de la gospodăriile casnice.

Fabrica procesează zilnic circa 50 de tone, însă potențialul acesteia ar fi de peste 100 de tone. Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinderea este lipsa de personal. În prezent, unitatea are 120 de angajați, care prestează munca în ture, însă necesităţile sunt mai mari.

Potrivit AIPA, pe parcursul anului 2022, peste 90 de producători agricoli din raionul Călărași au depus cereri de solicitare a ajutorului din partea statului, preponderent prin mecanismul de subvenții post-investiții. Aceștia au obținut din bugetul de stat circa 36 mln de lei. Cei mai mulți dintre agricultori au efectuat investiții în tehnică și utilaje agricole. Totodată, pe parcursul anului trecut, doar zece fermieri au solicitat sprijin financiar pentru întreținerea animalelor în exploatațiilor zootehnice.

Foto: MAIA

img23001351

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!