ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Casele de cultură vor putea avea statut de persoană juridică și vor putea atrage resurse financiare externe

13:09 | 22.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Casele de cultură din Republica Moldova vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității. Prevederile se conțin în noul Regulament de funcționare a caselor de cultură, aprobat astăzi de Executiv, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Directorul Casei de cultură va fi selectat prin concurs, pe un mandat de patru ani. El va fi responsabil de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate ș.a. De asemenea, pentru asigurarea transparenței și bunei gestionări, Regulamentul propune constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități. 

Modificările derivă și ca urmare a creșterii salariale pentru directorii instituțiilor de cultură, astfel încât complexitatea funcției să corespundă nivelului de remunerare.

În Republica Moldova sunt active peste 1218 case de cultură, care se subordonează autorităților publice locale. Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, până acum, Legea Culturii nu conținea nicio prevedere referitoare la Casa de cultură.

„În baza Regulamentului, casele de cultură vor avea posibilitatea să obțină personalitate juridică, pentru a deveni cu adevărat centre comunitare, pentru a răspunde nevoilor de culturalizare a comunității. Casele de cultură vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice. Ținând cont de faptul că aceste  instituții se subordonează autorităților publice locale, ne dorim o conlucrare fructuoasă cu APL-urile la nivel de politici și proiecte culturale, centrate pe viața comunitară”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Foto: Guvern 

img23001448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!