ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Casa de ambalare a fructelor din Coşteşti a devenit rentabilă cu subvenţiile de la stat

10:05 | 23.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Casa de ambalare și procesare a strugurilor pentru masă, fructelor și legumelor din localitatea Costești, raionul Ialoveni, urmează să valorifice în acest an 1,5 milioane de lei (75 mii de euro), pentru dezvoltarea tehnologiilor postrecoltare, transmite MOLDPRES.

În perioada 2016-2021, producătorii locali asociați în cooperativă au reușit să îmbunătățească rentabilitatea activităților  agricole, să implementeze şi să dezvolte tehnologii postrecoltare, grație suportului oferit din bugetul de stat. „În acest sens, prin intermediul mecanismelor de subvenționare, au fost investiți peste 7.5 milioane de lei. De subvenții vor beneficia și în anul curent, suma preconizată fiind de circa 1.5 milioane de lei”, potrivit  Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

„Cooperarea între agricultori este vitală pentru consolidarea volumelor, omogenizarea și formarea loturilor, precum și pentru diminuarea costurilor. Infrastructura de post-recoltare necesită investiții consistente, iar un mic producător nu și le poate permite de unul singur. Apreciem că ați atins performanță și ați demonstrat că asocierea generează doar beneficii”, a estimat ieri vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, în cadrul unei vizite la Ialoveni.

Casa de ambalare a fost construită în anul 2014, în cadrul proiectului de dezvoltare regională ”Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”, cu o investiție de 27 de milioane de lei, inclusiv contribuția Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, Proiectului Băncii Mondiale MAC-P și a producătorilor locali asociați în cooperativă. Anual, aici sunt depozitate și condiționate circa cinci mii tone de struguri. Producția este exportată atât pe piețele din est, cât și pe cele din Uniunea Europeană.

Foto: MAIA

img23001478

img23001478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!