ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție de fotografi și cărți poștale din Ucraina

16:56 | 24.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Cu prilejul împlinirii unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul ucrainean al cărții și organizația publică “Stop russian aggression - Moldova”, a organizat expoziția de fotografii cu genericul „Cărți poștale din Ucraina: Cum „russki mir” distruge cultura”, informează MOLDPRES.

La  eveniment au participat Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Shevchenko, directorul BNRM, Elena Pintilei, bibliotecari, oameni de cultură și artă. Potrivit organizatorilor, expoziția cuprinde 22 de colaje foto care prezintă situri culturale înainte și după sosirea „lumii rusești”. Exponatele utilizează materiale din campania „Cărți poștale din Ucraina”, care este implementată de Institutul ucrainean cu sprijinul USAID. Scopul acestei campanii este de a arăta lumii siturile istorice și culturale din Ucraina care au fost distruse sau deteriorate ca urmare a bombardamentelor armatei ruse începând cu 24 februarie 2022.

Materialele expuse au fost oferite de Institutul Ucrainean și fac parte din proiectul „Cărți poștale din Ucraina”, având scopul de a înregistra și demonstra daunele cauzate culturii ucrainene de către partea rusă ca urmare a bombardamentelor lansate împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022. În acest an de război, în Ucraina au fost distruse complet aproximativ 450 de instituții culturale: 222 de cluburi, 155 de biblioteci, 22 de muzee, 9 teatre, 38 de instituții de învățământ artistic. Alte peste 700 de clădiri au suferit daune semnificative. Acțiunile armatei ruse au afectat grav regiunile în care operațiunile militare se află sub ocupație: regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Sumy, Cernihiv, Kiev, Kherson, Zaporizhzhia și Mykolaiv. 

UNESCO atestă faptul că agresiunea rusă în Ucraina vizează în mod deliberat patrimoniul cultural ucrainean. De asemenea, UNESCO creează o bază de date cu patrimoniul cultural din Ucraina distrus în timpul războiului pe scară largă cu Rusia. ONU folosește imagini din satelit realizate înainte și după invazia rusă pentru a monitoriza distrugerea siturilor culturale în timpul luptelor. Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina, în cooperare cu Centrul Regional pentru Drepturile Omului, a creat o resursă pentru documentarea crimelor de război împotriva umanității și a siturilor de patrimoniu cultural comise de armata rusă.

Expoziția poate fi vizitată până la 24 mai.

img23001541

img23001541

img23001541

img23001541

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!