ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

VIDEO România va continua să fie alături de R. Moldova în eforturile de a depăși actualele crize, a declarat premierul român

13:06 | 01.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. România va continua să fie alături de Republica Moldova în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride. Declarația a fost făcută de premierul României, Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, care efectuează astăzi o vizită în statul vecin, transmite MOLDPRES.

Ajuns la București, premierul Dorin Recean a fost întâmpinat cu onoruri militare la Palatul Victoria. Ulterior, cei doi oficiali au avut o întrevedere. 

„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii Rusiei. România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securității, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova. Am discutat despre reducerea tarifelor de roaming, necesitatea de accelerare a proiectelor de interconectare în domeniul energiei electrice. În plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener. România va continua sa fie alături de Chișinău în eforturile de a depăși actualele crize și presiunile hibride la care este supusă Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă. 

Potrivit premierului român, România și-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova. „România este al doilea investitor în Republica Moldova. Avem cifre care relevă că comerțul bilateral a crescut cu 1,2 mlrd de dolari în 2022 și a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 mlrd de dolari”, a menționat oficialul.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că Bucureștiul este cel mai important partener al Chișinăului. „Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice și rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat pe parcursul european. Relația apropiată dintre Chișinău și București este consolidată prin numeroase proiecte concrete în diferite domenii. În curând vom avea chiar și piețele financiare integrate și piața de capital de la București va fi accesibilă la Chișinău. În ceea ce privește agenda de aderare la UE, am discutat despre detașarea temporară a experților din București pentru consultarea instituțiilor noastre în procesul de aderare la UE. Este o perioadă dificilă pentru continentul european ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, apreciez sprijinul consecvent prin intermediul platformei de sprijin pentru Moldova, inițiată anul trecut de România împreună cu Germania și Franța, platformă care reunește parteneri și prieteni care sunt dispuși să ajute Moldova să depășească multiplele crize declanșate de război”, a punctat Dorin Recean.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, efectuează astăzi o vizită oficială în România, aceasta fiind prima sa vizită peste hotarele țării. Agenda include întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, cu Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului și cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României.

Conferința de presă comună a prim-miniștrilor R. Moldova și României poate fi vizionată aici: http://www.moldpres.md/video/view/vid/410/

Foto / Video: gov.ro

img23001667

img23001667

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!