ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Eroii căzuți în conflictul armat de pe Nistru au fost comemorați la Chișinău

11:52 | 02.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Chișinău a fost organizată astăzi o ceremonie de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 31 de ani de la izbucnirea ostilităților, comunică MOLDPRES.

La ceremonie au participat șeful statului Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, premierul Dorin Recean, miniștri, deputați, veterani, dar și simpli cetățeni care au adus un omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă. Participanții la eveniment au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Președintele Maia Sandu a mulțumit veteranilor și a afirmat că la 31 de ani de la începutul conflictului, sacrificiul celor căzuți la Nistru nu este uitat. „În Ziua Memoriei și Recunoștinței ne angajăm să nu uităm niciodată prețul enorm pe care l-au plătit eroii căzuți în luptă. Să nu uitam prețul plătit de întreaga societate pentru ca Moldova să-și continue calea spre independență, libertate și pace. Nimeni dintre noi nu și-a dorit acel război, el a venit peste noi ca o năpastă. Nu ni l-am dorit atunci, și nu ne dorim război nici acum. Suntem un popor pașnic, eforturile noastre acum sunt îndreptate spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim. Noi vrem să trăim în pace, și cei de aici de pe malul drept, și oamenii de pe malul stâng. De mai bine de un an Moldova trăiește alături de un război cumplit. Vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și prețuim cu atât mai mult pacea”, a afirmat Maia Sandu.

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, fiind omagiați veteranii și comemorați cei căzuți în luptele din anul 1992. Cu această ocazie, în mai multe localități din țară sunt organizate evenimente de comemorare. Tradițional, în această zi au loc slujbe de pomenire a celor căzuți în timpul conflictului armat, depuneri de flori la monumentele și cimitirele eroilor. 

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 de mii de persoane. 300 de militari și civili au murit, iar alți 3500 au fost răniți. 

img23001706

img23001706

img23001706

img23001706

img23001706

img23001706

img23001706

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!