ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scholz a declarat că sunt în curs discuţii privind ''viitoare'' garanţii de securitate pentru Ucraina

13:19 | 02.03.2023 Categorie: Externe

Berlin, 2 mar. /MOLDPRES/. Germania şi "alţi parteneri" poartă discuţii cu Kievul pe tema unor "viitoare angajamente în materie de securitate pentru Ucraina", a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, comunică AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

"Este clar că vom ajuta Ucraina să obţină pacea", a spus liderul german în faţa camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul.

"De aceea discutăm cu Kievul şi alţi parteneri despre angajamente viitoare în materie de securitate pentru Ucraina", a explicat Scholz, care va fi primit vineri de Joe Biden la Casa Albă.

"Însă promisiunile de securitate presupun imperativ ca Ucraina să se apere cu succes în acest război", a spus cancelarul, promiţând că Germania îşi va continua ajutorul pentru Ucraina, invadată în urmă cu un an de trupe ruse.

Cotidianul Wall Street Journal a scris pe 24 februarie despre îndoielile Berlinului, Parisului şi Londrei privind capacitatea ucrainenilor de a-i respinge pe ruşi pe întreg teritoriul lor şi despre voinţa lor de a furniza garanţii de securitate Kievului, care ar presupune livrarea de armament sofisticat şi întărirea legăturilor cu NATO.

"Rămâne întrebarea: (Vladimir) Putin este gata să negocieze revenirea la principii şi la o pace corectă? Pentru moment, nimic nu lasă să se întrevadă asta", a deplâns succesorul Angelei Merkel.

Potrivit lui, preşedintele rus "mizează mai degrabă pe gesturi ameninţătoare, precum de exemplu suspendarea" tratatului de dezarmare nucleară Noul START încheiat cu SUA.

Liderul german a mai lansat un apel la China, suspectată de Washington că vrea să livreze arme Moscovei.

"Mesajul meu către Beijing este clar: utilizaţi-vă influenţa la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse. Şi nu furnizaţi arme agresorului rus", a avertizat Scholz.

img23001711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!