ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua Mondială a Scriitorilor

14:17 | 03.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Condeierii din toată lumea celebrează astăzi Ziua Mondială a Scriitorilor. Această sărbătoare, mai degrabă universală decât profesională, reprezintă un bun prilej pentru evocarea rolului pe care îl are scrisul în viața omului. Dacă „la început a fost Cuvântul”, atunci Scrisul este nu doar mărturia celor spuse, dar și a celor făcute, descoperite și trăite, relatează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în R. Moldova astăzi se desfășoară diverse manifestări literare. Astfel, la Muzeul Național al Literaturii Române a fost deschisă expoziția cu genericul ”Scriitorul la mașina de scris”, care prezintă mașini de epocă, cărți, manuscrise, artă plastică și fotografii. În seara zilei de astăzi, începând cu ora 18.15, la Librăria din Centru, Editura ”Cartier” organizează ”Noaptea Cărților Deschise”, ediția a XIV-a, în cadrul căruia cărțile din librăriile instituției vor fi vândute cu reduceri de 50 la sută. Totodată, editura va decerna premiul ”Om de cuvânt”.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că Ziua Mondială a Scriitorilor, care se sărbătorește tradițional pe 3 martie, demonstrează o dată în plus rolul literaturii în epoca contemporană. ”Acest eveniment subliniază  importanța culturii umaniste. Literatura este o formă a existenței umane, e o sursă inepuizabilă de cunoaștere interioară, spirituală a ființei umane. Cu acest prilej, aducem omagii tuturor creatorilor de literatură,  dorindu-le inspirație și cât mai multe bucurii de creație”, a mai spus Teo Chiriac.

Stabilită în 1986, la cel de-al 48-lea Congres Internațional PEN Club, Ziua Mondială a Scriitorilor ne reamintește, în fiecare an, de importanța literaturii în dezvoltarea culturii mondiale, de cei care ne creează noi lumi și ne deschid noi orizonturi. Numărul exact al scriitorilor din întreaga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 şi 200.000. 

Clubul Internațional PEN (Poets, Essayists and Novelists) a fost creat în 1921 de către un grup de scriitori englezi și francezi, cu scopul de a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de viziunile lor politice, religioase sau altă natură, și de a lupta pentru libertatea de expresie. Scriitorul britanic John Galsworthy, primul preşedinte al International PEN ales în 1923 de comunitatea scriitorilor, a pledat pentru o legătură inseparabilă dintre libertatea de expresie şi literatură. Primul președinte al PEN Clubului Român a fost scriitorul Liviu Rebreanu.

Uniunea Scriitorilor din Moldova numără în prezent circa 300 de membri.

img23001759

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!