ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

13:14 | 06.03.2023 Categorie: Comunicate

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a participat la observarea alegerilor parlamentare din Estonia

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. O delegație a Comisiei Electorale Centrale (CEC), condusă de Președinta instituției, Angelica Caraman, a participat la observarea alegerilor parlamentare din Estonia, care au avut loc ieri, 5 martie 2023. Din delegație au făcut parte membra CEC, Dana Munteanu și șeful interimar al Direcției Tehnologia Informației și Gestionarea Listelor Electorale, Ion Pirojuc.

Programul vizitei la Tallinn a inclus participarea la briefingul susținut de Carmen Raal, consilier pentru transformare digitală la Centrul de informare e-Estonia și întrevederea cu membrii Oficiului Electoral de Stat al Estoniei. Evenimentele au urmărit scopul prezentării particularităților organizării alegerilor, în special a scrutinului parlamentar și acțiunile întreprinse pentru desfășurarea acestora. Un subiect de interes a fost utilizarea tehnologiilor informaționale în alegeri, Estonia fiind cel mai bun exemplu la capitolul votului prin internet.

Pe parcursul zilei alegerilor, delegația CEC a observat desfășurarea procesului electoral în mai multe secții de votare din orașul Tallinn și a participat la procedura de numărare a voturilor.

Conform datelor preliminare, în cadrul alegerilor parlamentare din 5 martie 2023 din Estonia,  prezența la urne a fost de peste 63%, iar mai mult de jumătate dintre alegători au ales să voteze on-line – 50,98%.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!