ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii vor avea acces la un nou instrument digital pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice

10:11 | 10.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Agricultorii vor avea acces la un instrument digital nou pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice în sectorul agricol. Cu suportul financiar al fondului German Sparkassenstiftung în Moldova (GSM), parte componentă a grupului financiar Sparkassen a fost dezvoltată o platformă menită să ofere predictibilitate pe dimensiunea agricolă, în legătură cu schimbările climatice, transmite MOLDPRES.

Instrumentul digital a fost prezentat ieri conducerii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Echipa GSM a realizat o prezentare privind funcționalitatea platformei. Aceasta are integrate un set de hărți interactive, ce dețin indicatori despre proprietățile fizice și biologice ale solului, nutrienții utilizați, nivelul de umiditate din sol etc. Simultan, platforma va genera soluții comunității agricole pentru a asigura echilibrul substanțelor nutritive din sol, productivitatea înaltă și sănătatea solurilor.

Vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, a apreciat implicarea partenerilor de a oferi sprijin în identificarea necesităților actuale din sectorul agricol. „Următorul pas ce ni-l propunem să-l întreprindem este dezvoltarea unui sistem IACS pe deplin funcțional. Odată cu obținerea statutului de țară candidat la UE, suntem obligați să implementăm reglementările și standardele comunității europene. Aceasta este o cerință inclusiv pentru a putea gestiona fonduri europene conform cerințelor UE”, a estimat Bolea.

Instrumentul digital va fi disponibil online atât pentru agricultorii din țară, cât și pentru companiile de distribuție a produselor/echipamentelor agricole, pentru instituțiile științifice, băncile comerciale și companiile de consultanță în agricultură.

Foto: MAIA

img23001928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!