ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul și FMI au ajuns la un acord la nivel de experți în cadrul celei de-a treia evaluări a programului pentru R. Moldova

14:36 | 14.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acordul urmează a fi aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori executivi al FMI până la sfârșitul lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, țara noastră va putea accesa circa 94,40 milioane de dolari SUA din cadrul programului existent și deja bugetați în acest an, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Bilanțurile celei de-a treia monitorizări a programului economic au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu echipa de experţi ai FMI. Părțile au subliniat importanța continuării programului pentru creșterea economică, care aduce stabilitate macroeconomică, ajută țara noastră să acceseze finanțare externă în condiții privilegiate și sprijină reformele în beneficiul cetățenilor și în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.

„Ne-am asumat să implementăm hotărât programul cu FMI, în mod special în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică. În acest sens, vom mobiliza resursele pe intern, vom eficientiza cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală. Astăzi spun clar și direct: autoritățile asigură stabilitatea în țară și au grijă de siguranța oamenilor, pentru a realiza eficient programul de reforme, care trebuie să crească numărul locurilor de muncă, veniturile, salariile cetățenilor și să încurajeze dezvoltarea economică”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a subliniat că, în pofida unor circumstanțe dificile și a crizelor ce se derulează concomitent, programul este realizat, în linii mari, în parametrii conveniți, iar reformele structurale avansează treptat. Totodată, în timp ce autoritățile au reușit, până în prezent, să asigure securitatea energetică a țării, economia s-a contractat semnificativ în 2022, reflectând repercusiunile războiului Rusiei din Ucraina, însă în anul 2023 se așteaptă o redresare a acesteia.

„Progresele înregistrate de Moldova pe calea aderării la UE vor constitui și ele un punct de sprijin esențial pentru implementarea cu fermitate a reformelor. Vom rămâne alături de dumneavoastră și vom continua să acordăm sprijin Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a menționat Ruben Atoyan.

Potrivit FMI, autoritățile din țara noastră au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea ineficienței și a inechităților din sistemul fiscal. În același timp, în baza raportului, au fost stabilite o serie de subiecte asupra cărora autoritățile își vor concentra eforturile în perioada următoare. Printre acestea se numără promovarea politicii bugetar-fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei, precum și stimularea integrității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 de milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate. 

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.  

După întrevedere, premierul Dorin Recean și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, au susținut un briefing de presă.

Foto: Guvern

img23002037

img23002037

img23002037

img23002037

img23002037

img23002037

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!