ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională și cea de Justiție vor putea solicita avizul consultativ al CEDO

13:18 | 16.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea să solicite Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) emiterea unui aviz consultativ în chestiunile de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Proiectul de lege respectiv a fost votat astăzi în prima lectură de 69 de deputați, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, acest lucru va fi posibil doar în cazul unor litigii care se află în curs de soluționare în fața organelor de jurisdicție, iar solicitarea va fi motivată prin prezentarea aspectelor relevante ale contextului juridic și de fapt ale cauzei respective.

Conform legislației, avizele consultative ale CEDO nu au caracter obligatoriu, însă vor avea importanță juridică. Totodată, sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru emiterea unui aviz consultativ nu va împiedica formularea ulterioară a unei cereri individuale în fața CEDO în legătură cu aceeași cauză.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!