ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie va susține realizarea reformelor în sectorul de apărare, lupta împotriva corupției și atacurilor cibernetice

14:07 | 16.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Marea Britanie va susține realizarea reformelor în sectorul de apărare, lupta împotriva corupției și atacurilor cibernetice. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, într-o conferință de presă susținută în comun cu omologul său moldovean Nicu Popescu, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Oficialul britanic a subliniat că, în prezent, ne confruntăm cu o perioadă dificilă pentru securitatea europeană. „Mulțumim guvernării pentru gestionarea crizei refugiaților. Vă asigurăm că nu sunteți singuri. Marea Britanie, alături de partenerii internaționali, vor ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor apărute în urma războiului din Ucraina. Susținem reforma în sectorul apărării, vom ajuta la instruirea militarilor. Vom oferi suport financiar pentru a continua reformele inițiate. Totodată, vom continua să colaborăm cu Guvernul, alți parteneri internațional, pentru a identifica persoanele ce merită a fi sancționate”, a spus James Cleverly. 

La rândul său, vicepremierul Nicu Popescu a menționat că vizita oficialului britanic reprezintă un semn important de sprijin. „Am discutat despre prioritățile cooperării bilaterale. Pe plan economic, ne dorim să dezvoltăm relațiile comerciale. Ne dorim eliminarea cotelor tarifare pentru produsele moldovenești, astfel încât producătorii agricoli să aibă mai multe piețe de desfacere. Am discutat despre diaspora moldovenilor în Marea Britanie, conversia permiselor de conducere, liberalizarea serviciilor de roaming și alte realizări ce vor aduce beneficii pentru cetățenii ambelor state”, a afirmat Nicu Popescu.

Totodată, vicepremierul a salutat „sancționarea, la finele anului trecut, de către Marea Britanie a persoanelor corupte din Republica Moldova”. De asemenea, oficialul a remarcat că, în prezent, „țara nu se confruntă cu amenințări militare, dar cu amenințări hibride”. Acesta a menționat că actuala guvernare poate păstra pacea, calmul și stabilitatea.

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, efectuează în perioada 15-16 martie o vizită de lucru la Chișinău. Ultima vizită a unui secretar pentru Afaceri Externe al Regatului Unit în Republica Moldova a avut loc acum 10 ani.

img23002122

img23002122

img23002122

img23002122

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!