ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Romanul bulgar nominalizat pentru trei premii internaționale a fost scris în patru ani și explorează o idee de acum 20 de ani

20:24 | 19.03.2023 Categorie: Externe

Sofia, 19 mar. /MOLDPRES/. Autorul bulgar Gheorghi Gospodinov a început să scrie romanul Time Shelter „la modul serios” în 2016, dar ideea unei „clinici a timpului” i-a venit acum 20 de ani. "Fiecare carte are destul de multe investigații, oferă contextul", a menționat scriitorul într-un interviu oferit sâmbătă pentru BTV, relatează MOLDPRES cu referire la BTA.

“Time Shelter” a fost inclus pe lista lungă pentru Premiul Internațional Booker din 2023 și pentru premiul literar din Dublin, și este inclus pe lista scurtă pentru premiul Literaturii EBRD 2023. Acesta a câștigat cel mai prestigios premiu literar italian Premio Strega Europeo pentru 2021.

Este pentru prima dată când o carte, un scriitor și un traducător bulgar sunt nominalizați pentru premiul Booker.

Romanul este cartea anului pentru Guardian și Financial Times, iar revista The New Yorker l-a inclus în lista celor mai bune cărți din 2022.

Romanul distopic explorează înarmarea nostalgiei și selecția unor epoci particulare într-o „clinică pentru trecut” a ordinii mondiale nu atât de noi. Tema Shelter Time a apărut în 2011 în Physics of Sorrow a lui Gospodinov, unde protagonistul se întreabă de ce nu există un adăpost de bombe pentru timp.

"Din păcate, ultimii trei ani au confirmat ceea ce afirma cartea", a spus autorul pentru BTV.

El a adăugat că producătorii și regizorii străini manifestă interes pentru filmarea unor lucrări de ficțiune.

The Times din Londra a numit-o „un avertisment pentru Europa și Putin”.

Până în prezent, Time Shelter a fost publicat în 17 limbi, inclusiv germană, poloneză, olandeză, croată, turcă, suedeză, chineză și arabă. A fost tradus în engleză de Angela Rodel, în franceză de Marie Vrinat-Nikolov și în italiană de Giuseppe dell'Agata. Nori și camere pot fi văzute în trei dintre cărți. „Este palpitant să vezi cât de diferite și cât de similare sunt copertele”, a comentat Gospodinov.

Versiunea originală a apărut în plină pandemie de Covid-19 și a ajuns în topul vânzărilor în Bulgaria. Lucrarea a câștigat Premiul Național Literar Romanul Anului. Coperta ediției bulgare a fost realizată de artistul plastic Nedko Solakov.

Acesta este cel de-al treilea roman al scriitorului, după cel premiat (1999, publicat în 21 de limbi) și The Physics of Sorrow (2011).

Foto: BTA

img23002210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!