ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Avem nevoie de o justiție independentă de corupție și care să facă dreptate”, a afirmat șefa statului, după ședința CSS

17:40 | 20.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu situația excepțională din justiție și anume blocajele pe care judecătorii corupți din sistem le pun în calea curățării și funcționării justiției, a relatat agenției MOLDPRES Serviciul prezidențial de presă.

În urma ședinței, membrii CSS au venit cu următoarele decizii și recomandări:

- Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.

- Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupție va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.

- Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem. 

Președintele Maia Sandu a transmis în declarațiile sale că judecătorii au de ales - să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției. „Fie priviți dintr-o parte restaurarea dreptății, fie alegeți să faceți parte din procesele de curățare a justiției, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic și independent”, a punctat șefa statului.

Președintele Maia Sandu a mai subliniat că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate, a căror voce și implicare sunt acum decisive. Ei trebuie să demonstreze că puterea judecătorului vine din integritatea sa: „Avem nevoie de o justiție independentă de corupție, care să facă dreptate, pentru a reuși să construim o Moldovă europeană și să refacem încrederea oamenilor în justiție și în propria lor țară”, a conchis șefa statului.

Foto: Președinție

img23002243

img23002243

img23002243

img23002243

img23002243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!