ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea SIS va fi reglementată de o nouă lege

13:02 | 21.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a organizat astăzi consultări publice pentru definitivarea pachetului de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), comunică MOLDPRES.

Ședința a avut loc în contextul recomandărilor expuse de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). La eveniment au participat atât reprezentanți ai instituțiilor de stat, cât și ai societății civile.

„În avizul Comisiei de la Veneția sunt enunțate mai multe aspecte care țin de atribuțiile SIS, mandatul de securitate, controlul parlamentar și cel extern. În cadrul acestor consultări publice, ne propunem să identificăm soluții pentru ca să adoptăm o lege corectă, care să apere securitatea statului și să nu permită abuzuri”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul va reglementa detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

De asemenea, modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare. În același timp, proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată.

Foto: Parlament

img23002263

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!