ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova au acces la apă potabilă

11:06 | 22.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. În anul trecut au avut acces la sistemele publice de alimentare cu apă 918 localităţi, inclusiv 54 de municipii şi oraşe şi 864 de localităţi rurale, ceea ce constituie peste 60% din localităţile ţării. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale a apei, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, numărul populaţiei conectate la serviciul public de alimentare cu apă constituie 2,2 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 85% din populaţia ţării. Acces la sisteme publice de alimentare cu apă au 98% din populaţia care locuiește în mediul urban şi 68,8 % din populaţia din mediul rural.

În acest an Ziua Mondială a apei are genericul „Accelerează schimbarea” și evidențiază rolul vital în luarea de măsuri cât mai urgente pentru a aborda criza globală a apei și a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă.

La nivel global, una din patru persoane nu are acces la apă potabilă sigură. Se estimează că 829 000 de oameni mor anual din cauza diareii ca urmare a consumului apei potabile nesigure și sanitației inadecvate. Se estimează că trei din 10 persoane sau 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au instalații de spălat pe mâini cu apă și săpun acasă, inclusiv 670 de milioane de oameni care nu se pot spăla deloc pe mâini. Aproape jumătate din școlile din lume nu au servicii de igienă de bază.

img23002290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!