ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Uniunea Europeană conlucrează mai strâns decât oricând, susțin co-președinții Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE

19:45 | 22.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova și UE conlucrează mai strâns decât oricând și Parlamentul European trebuie să ofere Chișinăului un mesaj clar de începere a negocierilor de aderare. Declarațiile au fost făcute astăzi la Bruxelles de co-președinții Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan, comunică MOLDPRES.

Eurodeputatul a declarat că reuniunea de mâine a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană are obiectivul de a consolida legătura dintre Moldova și UE.

“Ne întâlnim la Bruxelles pentru a ne exprima sprijinul față de Republica Moldova. Urmărim situația din Moldova. Suntem la curent cu toate avansurile realizate de autoritățile moldovene către integrarea europeană. De asemenea, suntem conștienți de încercările permanente de a destabiliza și provoca lucrurile în Republica Moldova. Parlamentul European urmărește îndeaproape aceste evoluții. Cunoaștem faptul că riscurile de securitate pentru Moldova și pentru statele membre UE sunt comune. Știm de asemenea că pentru a trăi în siguranță și stabilitate între granițele Uniunii Europene, trebuie ca în vecinătatea noastră să se află țări stabile și sigure. Din acest motiv securitatea Republicii Moldova este în interesul fundamental al UE. Vom conlucra pentru a consolida securitatea la granița de est a UE, inclusiv în Moldova”, a menționat Mureșan.

El a adăugat că după reuniune va propune Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova mai mult sprijin și asistență tehnică pentru implementarea reformelor. “Și imediat ce vor fi implementate aceste reforme trebuie să dăm Moldovei perspectiva pașilor următori care cred că ar trebui să fie începerea cât de curând a negocierilor de aderare. Imediat ce se îndeplinesc cele 9 recomandări propuse Guvernului moldovean de către Comisia Europeană anul trecut.  De asemenea să fie impuse sancțiuni pentru oligarhii moldoveni, care destabilizează situația în R. Moldova. Ei reprezintă un risc pentru poporul moldovean și pentru UE. Totodată Moldova trebuie să știe că se poate baza pe piețele europene acum și întotdeauna. Vom lansa în Republica Moldova un hub de securitate. Trebuie să ne asigurăm că statele membre și Comisia colaborează cu autoritățile moldovene pentru a ne asigura că acest hub de securitate funcționează. Facem apel la Comisia Europeană să creeze în Direcția Generală pentru vecinătate, o unitate specială dedicată Moldovei, care să reflecte noul statut de țară candidat”, a conchis Mureșan.

Mihail Popșoi a trecut în revistă realizările autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a recomandărilor UE și a vorbit și despre presiunile cu care se confruntă. “Putem să sperăm că în acest an Uniunea Europeană va sprijini eforturile noastre, mai ales în ceea ce privește demararea negocierilor de aderare. În pofida sabotajelor pe care le vedem la Chișinău, avem o majoritate robustă în Parlament și o idee clară a ceea ce trebuie să facem și avem sprijinul prietenilor noștri din Uniunea Europeană și la nivel bilateral, și la nivel multilateral. Ceea ce ne permite să mergem mai departe cu reformele importante. Ne-am luat angajamentul să întărim democrația în Republica Moldova, să oferim cetățenilor regulile și valorile democrației pe care ei le-au votat. Mulțumesc statelor membre ale Uniunii Europene, contribuabililor europeni pentru generozitatea lor, pentru modul în care ajută poporul Moldovei să facă față acestor vremuri dificile. Parlamentul nostru, statul nostru va continua să realizeze acele obiective pentru care am fost aleși de către cetățenii noștri, un obiectiv deosebit de important fiind integrarea europeană”, a spus Popșoi.

Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) se va desfășura joi, 23 martie, la Parlamentul European. Din delegația Legislativului de la Chișinău fac parte copreședintele CPA RM-UE, Mihail Popșoi, și deputații Olesea Stamate și Ina Coșeru, membre CPA RM-UE.

img23002320

img23002320

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!