ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul parlamentar de asociere UE - R. Moldova a solicitat începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE

18:58 | 23.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Membrii Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova au adoptat joi, la Bruxelles, o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană, transmite AGEPRES citat de MOLDPRES. 

De asemenea, membrii comitetului solicită în declarația adoptată și crearea unui regim special de sancțiuni pentru persoanele care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova, este indicat într-un comunicat de presă al eurodeputatului român Siegfried Mureşan.

„Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă și a amenințărilor dinspre Federația Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la pașii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022. Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022", a declarat Siegfried Mureşan, co-președintele Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.

Documentul adoptat joi în unanimitate de membrii Comitetului parlamentar de asociere mai solicită, de asemenea, liberalizarea totală a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova cât mai curând în piața unică europeană și creșterea sprijinului financiar acordat de UE.

Declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere desfășurate joi la Bruxelles și care a reunit membri ai Parlamentului European și ai Legislativului moldovenesc, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă. 

img23002360

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!