ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Educației a prezentat prioritățile pentru perioada următoare

11:42 | 24.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. În perioada următoare, mai multe instituții de învățământ din țara noastră vor fi modernizate și dotate cu noi echipamente, sute de școli vor trece la catalogul electronic, iar elevii vor primi manuale noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile în domeniul educațional prezentate astăzi la o conferință de presă de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, transmite MOLDPRES.  

Ministrul a declarat că primul obiectiv al MEC este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii. „13 universități și colegii pedagogice trec în prezent printr-un amplu proces de transformare și modernizare. Ministerul a alocat 289 mln de lei (14,5 mln de euro) pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținuturilor predate în aceste instituții. În baza acestor proiecte vor fi dotate și modernizate 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs și 18 centre didactice și de consiliere”, a declarat Topală. 

Oficialul a mai anunțat că pentru prima dată după mulți ani în care nu s-a investit aproape deloc în dotarea cabinetelor pentru științele exacte, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie. Totodată, va fi implementat catalogul electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general și în școlile profesionale, acesta fiind în prezent utilizat în circa 560 de instituții de învățământ. 

Anatolie Topală a precizat că responsabilii lucrează la elaborarea sistemului E-Admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim on-line. Pe viitor, și diplomele de licență vor fi emise în format digital. 

Un alt obiectiv în domeniul educațional este eficientizarea procesului educațional prin digitalizare. În acest sens, în circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale, în școli vor ajunge peste 5000 de laptopuri. Echipamente IT vor fi achiziționate pentru școli și în baza unui grant din partea Parteneriatului Global pentru Educație, în acest scop urmând să utilizate peste 2 mln de dolari. 

Pentru a consolida resursa umană în sistemul educațional, ministerul propune extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști - de la trei ani, la cinci ani. Această prevedere este inclusă în proiectul de modificare a Codului Educației. 

img23002379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!