ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Parlamentar de Asociere RM – UE a solicitat mai mult sprijin european pentru Republica Moldova

12:02 | 24.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a apreciat progresele înregistrate în mai multe domenii-cheie din Moldova și a îndemnat la mai mult sprijin european pentru țara noastră. În acest sens a fost semnată ieri și o declarație, comunică MOLDPRES.

La ședința de ieri membrii Comitetul  sus-numit au adoptat o declarație comună, în urma analizării situației actuale a relațiilor dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, a implementării Acordului de Asociere și a îndeplinirii cerințelor statutului de candidat al țării noastre pentru aderarea la UE. Declarația se referă la trei aspecte esențiale: aderarea Moldove la Uniunea Europeană și Acordul de Asociere, statul de drept și reforma justiției și situația geopolitică a Republicii Moldova.

Documentul apreciază eforturile depuse de Moldova și progresele înregistrate în mai multe domenii-cheie: combaterea violenței împotriva femeilor, lupta împotriva corupției și sectorul judiciar. Totodată, în document se menționează că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană reprezintă o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică. Semnatarii declarației îndeamnă Comisia și Consiliul European să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE a R. Moldova, până la sfârșitul anului curent, și după îndeplinirea celor nouă recomandări.

Autorii mai solicită Comisiei Europene să continue susținerea financiară a Moldovei, pentru a ajuta țara să își acopere o parte din nevoile suplimentare de finanțare în 2023, și să prevadă reforme suplimentare pentru a crește sprijinul financiar pentru Moldova. Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană îndeamnă instituțiile UE să asigure implementarea soluțiilor pentru reducerea și eliminarea tarifelor de roaming între țara noastră și UE.

În ceea ce privește reforma justiției, în declarația comună adoptată se constată progresele înregistrate în acest sector – procedura de pre-vetting pentru noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, implementarea legislației cu privire la judecarea în lipsă. Totodată, autorii declarației fac apel la o cooperare consolidată între statele membre UE și autoritățile moldovene în investigarea fraudei bancare și, în mod special, în asigurarea repatrierii activelor furate și cercetarea penală a celor responsabili.

În declarație se mai face apel la instituțiile UE și statele membre UE să creeze rapid un regim separat de sancțiuni împotriva cetățenilor moldoveni recunoscuți pentru coruperea instituțiilor politice și economice ale Moldovei cu scopul de a reduce puterea financiară a oligarhilor și capacitatea lor de a destabiliza țara, după cum a solicitat Guvernul de la Chișinău și să sprijine apelul mai multor miniștri europeni de a acționa în vederea sancționării oligarhilor proruși din Moldova. 

În contextul situației geopolitice, CPA RM-UE salută decizia Parlamentului Republicii Moldova prin care se condamnă războiul Federației Ruse în Ucraina, crimele de război și violarea brutală și flagrantă a principiilor dreptului internațional. Autorii declarației condamnă încălcarea repetată de către rachetele rusești a spațiului aerian moldovenesc, amenințările repetate din partea Rusiei de a invada țara noastră și încercările de a răsturna Guvernul și Parlamentul. În context, se face apel la statele membre UE să folosească toate instrumentele de politică externă pentru a asigura un răspuns comun al UE în vederea întăririi rezilienței generale a Moldovei și prevenirii încercărilor viitoare de destabilizare, care ar putea conduce la destabilizarea întregii regiuni și amenința securitatea UE.

Cea de-a 13-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfășurat la 23 martie. Ședința a fost coprezidată de vicepreședintele Parlamentului Moldovei, Mihail Popșoi, și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Foto: Parlament

img23002382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!