ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va promova un model de cooperare pentru a spori numărul medicilor veterinari în ferme

12:12 | 28.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Mecanismele de redresare a situației în serviciul veterinar din zonele rurale au fost discutate ieri, de către mediul de afaceri, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, exponenții Colegiului Medicilor Veterinari și comunității academice, transmite MOLDPRES.

Conform cadrului normativ, crescătorii de animale, la obținerea Autorizației sanitare veterinare de funcționare, sunt obligați să încheie contracte cu medicii veterinari, pentru a asigura supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animalele din fermele profesionale. În acest sens, fermierii susțin că le este dificil să facă față cerințelor în vigoare, deoarece una dintre probleme este lipsa de specialiști și asigurarea cu specialiști calificați a serviciului sanitar veterinar.

În context, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că pentru atragerea absolvenților în mediul rural, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va promova un model de cooperare între facultate și mediul de afaceri, în concordanță cu prioritățile sectorului zootehnic. Şeful MAIA a declarat că va fi analizată posibilitatea de aplicare a unor măsuri de stimulare, atât pentru tinerii absolvenți, cât și pentru medicii veterinari cu experiență.

Potrivit Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei, anual, absolvesc facultatea circa 35 de medici veterinari, însă o bună parte din aceștia aleg să-și desfășoară activitatea în clinicile private.

Foto: MAIA

img23002472

img23002472

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!