ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul în cooperare cu Agenția ONU pentru Refugiați va continua să susțină persoanele refugiate și comunitățile locale

14:44 | 28.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Integrarea socială și economică a refugiaților ucraineni și acțiunile planificate în vederea susținerii acestora au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului a apreciat contribuția agenției ONU la sporirea capacității de răspuns a Guvernului și dezvoltarea unor mecanisme eficiente pentru gestionarea crizei refugiaților, accentuând deschiderea de a extinde cadrul de cooperare pentru a oferi cât mai multe oportunități persoanelor strămutate din Ucraina și comunităților noastre care îi găzduiesc.  

În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, subliniind continuarea programelor umanitare, facilitarea plasării refugiaților în câmpul muncii, susținerea integrării copiilor refugiați în sistemul de învățământ și oferirea sprijinului educațional necesar. „Purtăm responsabilitatea de a sprijini acești oameni în integrarea lor în societatea noastră și mizăm pe cooperarea Agenției ONU pentru Refugiați în acest proces”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, Francesca Bonelli a subliniat că Republica Moldova a devenit un exemplu la nivel internațional prin solidaritatea pe care au demonstrat-o autoritățile și cetățenii, prin răspunsul imediat și eficient la gestionarea fluxului de refugiați, dar și prin dezvoltarea instrumentului de protecție temporară a refugiaților. 

„Chiar dacă astăzi nu avem refugiați la hotar, aceștia au nevoie de suport aici, în Moldova. În același timp, obiectivul nostru comun este să facem din prezența refugiaților o oportunitate de dezvoltare pentru țară”, a menționat reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați, Francesca Bonelli.

În prezent, conform autorităților, pe teritoriul țării noastre se află peste 82 de mii de refugiați ucraineni.

Foto: Guvern 

img23002480

img23002480

img23002480

img23002480

img23002480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!