ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 3800 de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate anul trecut

17:20 | 28.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Un număr de 3770 de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate gratuit anul trecut, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu circa 300 față de anul precedent, comunică MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, cele mai multe operaţii de protezare au fost efectuate la genunchi - peste 2000. Pentru aceste intervenții CNAM a alocat peste 224 de milioane de lei, cu circa 77 mln mai mult față de anul precedent. Suplimentar plăţii per caz tratat, au fost alocate peste șapte milioane de lei pentru consumabilele costisitoare necesare pentru intervenții de revizie la șold și genunchi.

Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari au fost realizate în 19 instituţii medicale contractate de CNAM, dintre care 13 publice. Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 60 de mii de lei (circa 3000 de euro). Această sumă include şi consumabilele costisitoare.

De aceste intervenții beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Pentru anul curent, CNAM va aloca pentru aceste intervenții de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, peste 314 mln de lei.

Foto: CNAM

img23002493

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!