ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a discutat cu președintele Consiliului European

17:55 | 28.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit astăzi cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuția s-a axat pe subiecte de actualitate, printre care reforma justiției, sectorul de securitate și energetic, precum și parcursul european al Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre reforma justiției și ultimele evenimente petrecute în sistem: „Un stat va fi funcțional doar atunci când vom avea o justiție corectă. Mizăm pe judecători curajoși și integri care vor debloca situația.”

În cadrul discuției, șeful Legislativului a mai cerut ca Uniunea Europeană să se alinieze la sancțiunile impuse de Statele Unite și Marea Britanie în legătură cu oligarhii moldoveni care au fugit din țară, iar acum, de la distanță, sunt implicați în destabilizarea ordinii constituționale. „Instituțiile noastre de resort lucrează pentru a preveni destabilizările pe care acești indivizi încearcă să le provoace, însă avem nevoie de întărirea capacităților instituțiilor”, a adăugat Igor Grosu.

Printre alte domenii abordate în timpul discuției, au fost cele privind consolidarea sectorului de securitate și celui al energiei, creșterea competitivității și mărirea cotei de export a produselor agricole pe piața UE, reducerea tarifelor la roaming în UE, aproximarea legislației.

În contextul acordării statutului de țară candidat pentru aderare, speakerul Igor Grosu a precizat că Parlamentul, Guvernul și Președinția și-au unit eforturile pentru a realiza cele 9 recomandări propuse de Comisia Europeană. „Mizăm, în continuare, pe sprijinul politic al statelor membre ale UE în acest proiect de țară”, a reiterat președintele Parlamentului.

Foto: Parlament

img23002495

img23002495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!