ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile centrale şi locale au evaluat prioritățile sezonului agricol din acest an

10:14 | 29.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a avut în această dimineaţă o şedinţă online cu șefii Direcțiilor agricole raionale. Agenda întrunirii a inclus situația din teritoriu privind lucrările de primăvară şi stocurile existente de cereale, fructe şi struguri, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Vladimir Bolea a informat despre măsurile întreprinse de echipa ministerială pentru susținerea sectorului și despre crearea politicilor menite să favorizeze investițiile în agricultură. La rândul său, oficialul a fost informat despre situația din ţară privind semănatul și starea culturilor de toamnă, lucrările pomicole şi viticole, păstrarea fructelor și a strugurilor.

Vladimir Bolea a atenţionat asupra obligativităţii înregistrării podgoriilor. „Neînregistrarea în Registrul Vitivinicol (RVV) al țării ar putea atrage sancțiuni administrative şi împiedica comercializarea strugurilor pentru producerea vinurilor, precum și accesul la obținerea unor anumite tipuri de subvenții. Îndemnăm producătorii de struguri să încheie prealabil contracte cu procesatorii, în vederea evitării unor eventuale probleme de comercializare a producției în vârful de sezon”, a spus Bolea.  

De asemenea, vicepremierul a atenţionat asupra necesităţii conlucrării „pe orizontală”. „Asta înseamnă că producătorii, care au stocate cereale şi care vor trebui degrabă să elibereze depozitele pentru roada nouă, să negocieze cu producătorii din sectorul zootehnic. Astfel, nu veţi fi dependenţi de fluctuaţiile pieței internaţionale sau alţi indicatori de profil, ci veţi avea piaţă de desfacere pe loc, iar cerealele autohtone se vor transforma în carne şi lapte de-acasă”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Discuţiile cu autorităţile locale din sectorul agroindustrial se încadrează în formatul „Ora ministrului” şi care este organizată, de la finele anului trecut, în fiecare lună. 

Foto simbol

img23002503

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!