ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii care dețin o asigurare medicală vor avea acces mai bun la servicii medicale

12:57 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Cetățenii asigurați vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie. Astfel, va fi exclusă necesitatea programărilor suplimentare și a îndreptărilor neargumentate. În același timp, va fi lărgit spectrul de servicii medicale gratuite, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a  Guvernului.

Extinderea numărului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate astăzi de Executiv, la propunerea Ministerului Sănătății. 

Urmare a modificărilor, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare.  

La fel, programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în scopul depistării precoce a unor boli, dar și stabilirii conduitei de tratament și reabilitare. Astfel, în premieră, prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a unor maladii.

A fost extinsă și categoria pacienților care pot beneficia de tomografie computerizată cu emisie de pozitroni, pentru detectarea tumorilor primare necunoscute. Anterior, pentru efectuarea investigației, persoanele erau nevoite să plece în străinătate, dar odată cu dotarea instituțiilor cu echipamente medicale acestea pot fi realizate gratuit în țară. 

În total, în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost incluse 46 de servicii medicale noi, care sunt gratuite pentru persoanele asigurate. 

Foto simbol

img23002521

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!