ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea Centrului de Justiție Familială

13:07 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul-cadru și standardele minime de activitate ale primului centru de asistență integrată, destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale. Acesta urmează a fi deschis la începutul lunii iunie anul curent, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Centrul de Justiție Familială (CJF) este creat după modelul centrelor similare din țările europene și Statele Unite ale Americii. În cadrul acestuia va fi asigurată documentarea promptă și eficientă a cazurilor de violență, iar procesul se va desfășura în strânsă colaborare dintre reprezentanții organelor de drept și specialiștii din alte instituții - medici legiști, psihologi, avocați, asistenți sociali. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne urmează să semneze acorduri de cooperare cu organele administrației publice locale și cu alte autorități, precum și cu instituțiile prestatoare de servicii.

Prin forma sa de organizare, CJF va reprezenta o subdiviziune a Inspectoratului General al Poliției, cu regim de activitate continuu (24/24, 7 zile pe săptămână). Instituțiile publice și cele private vor delega în centru specialiști pentru a oferi asistență complexă victimelor violenței. Abordarea integrată va reduce numărul instituțiilor și specialiștilor cu care victimele sunt nevoite să interacționeze pe durata procesului de justiție, diminuând șansele traumatizarii repetate a persoanelor supuse violenței în bază de gen. Pentru operaționalizarea centrului, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzute circa 5.940,8 mii lei. 

Foto: Guvern

img23002526

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!