ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producători din Criuleni au solicitat păstrarea laboratoarelor fitosanitare raionale

11:28 | 30.03.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Necesitatea păstrării laboratoarelor fitosanitare la nivel raional și obținerea certificatelor pentru export, au fost subiecte stringente pentru producătorii agricoli, discutate ieri la Criuleni, la o întâlnire cu Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.

Potrivit fermierilor din Criuleni, procedura de control fitosanitar a devenit complexă, urmare a reformării Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a numărului redus de personal.

Părțile au convenit să își intensifice dialogul, inclusiv prin intermediul consiliilor consultative sectoriale, pentru a asigura o cooperare eficientă între autorități, asociațiile profesionale și agenții economici implicați în activitatea agricolă.

La începutul anului curent, Guvernul a decis reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Reorganizarea ANSA prevede, între altele, optimizarea subdiviziunilor teritoriale. Din cele 23 de unități existente în prezent urmează a fi create 10 subdiviziuni fără personalitate juridică, după modelul Cancelariei de stat (oficiile teritoriale). În consecință, numărul funcțiilor de conducere se va reduce cu circa 100 de poziții, de la 244 de funcții la 145. Astfel, ponderea funcțiilor de conducere va fi micșorată de la 20% la 12%. Totodată, agenția își va fortifica atribuțiile funcționale care țin de executarea controalelor și asigurarea securității alimentare. Atribuțiile managementului structurilor teritoriale vor fi preluate de aparatul central al ANSA, fiind consolidat sistemul de control intern managerial în domeniul integrității instituționale.

Foto: MAIA

img23002556

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!