ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: A fost depășit blocajul, CSM poate lua decizii privind activitatea magistraților și instanțelor

16:53 | 30.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. De astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până în prezent. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, într-o conferință de presă susținută în comun cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Șeful statului Maia Sandu a subliniat că astăzi s-a discutat despre agenda de cooperare a Republicii Moldova și Consiliului Europei. „Apreciem sprijinul oferit în domeniul apărării drepturilor omului, consolidarea proceselor și instituțiilor democratice, desfășurarea alegerilor libere, mass-media independentă și reforma justiției. Reforma justiției rămâne o prioritate pentru noi, fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea drepturi garantate de stat. De aceea, vom continua schimbările inițiate în pofida dificultăților întâmpinate și rezistenței opuse de unele persoane din acest sector. Astăzi, Parlamentul a numit membrii noi non-judecători ai CSM din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. Pe agenda Legislativului se regăsește reforma Curții Supreme de Justiție. Totodată, Guvernul și Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele mari și cazuri de corupție în justiție”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a reiterat că R. Moldova va primi tot sprijinul necesar pentru a continua realizarea reformelor. „Vă felicit pentru determinarea pe care o aveți în efectuarea reformelor. Acestea reprezintă un lucru esențial în consolidarea instituțiilor țării și avansarea în procesul de integrare europeană. Apreciem realizările țării și suntem pregătiți să acordăm tot suportul necesar în înfăptuirea reformei justiției și lupta anticorupție. Experții Consiliului Europei vă pot ghida în realizarea acestor eforturi”, a afirmat oficialul.

Marija Pejčinović Burić efectuează o vizită oficială la Chișinău la invitația șefului statului, Maia Sandu. Republica Moldova a devenit țară membră a Consiliului Europei acum 28 de ani.

img23002583

img23002583

img23002583

img23002583

img23002583

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!