ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobată crearea Registrului de stat al lucrărilor topografo-geodezice

11:17 | 19.04.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Guvernul va pune la dispoziția autorităților publice locale de nivelul întâi un instrument electronic eficient și modern de înregistrare a lucrărilor topografo-geodezice. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea sistemului informațional geografic de stat ,,Registrul de stat al lucrărilor topografo-geodezice”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Acesta va permite persoanelor fizice și juridice care execută lucrări topografo-geodezice să le înregistreze printr-un sistem guvernamental gratuit, cu atribuirea identificatorului unic de înregistrare. Înscrierea se va efectua prin sistemul informaţional de  către autorităţile publice locale. În caz de imposibilitate, acest drept va fi transmis autorităţii administrative responsabile de implementarea politicilor în domeniul geodeziei, cartografiei şi geoinformaticii. 

În același timp, sistemul va oferi persoanelor fizice și juridice acces la datele spațiale din Registrul de stat, prin servicii de rețea. 

În prezent, în Republica Moldova lipsește o evidență sistematică a lucrărilor topografo-geodezice, iar lucrările deja executate nu pot fi utilizate la planificarea unor lucrări noi, ceea ce generează costuri suplimentare. Majoritatea lucrărilor topografice în autoritățile publice locale se desfășoară în domeniul construcțiilor.

Foto: Guvern

img23003123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!