ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziție comemorativă: 120 de ani de la Pogromul din Chișinău din 1903

17:52 | 20.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu artistul plastic Fazya Igor Șerbina, a vernisat astăzi expoziția comemorativă cu genericul „În zilele de doliu. 120 de ani de la Pogromul din Chișinău din 1903”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul muzeului, Valeria Suruceanu a menționat că expoziția abordează o temă importantă pentru toate grupurile etnice ale orașului și țării noastre, prezentând această filă dureroasă din istorie, astfel încât privitorul să se simtă martor ocular al tragicului eveniment, iar consecințele pogromului să producă o rezonanță în inimile tuturor.

Potrivit sursei citate, pogromul din 1903 a fost un punct de cotitură pentru mulți evrei din Imperiul Rus, care au simțit cele întâmplate drept o profundă umilință. Mulți au părăsit țara, alții au rămas și i-au susținut pe activiștii evrei care creau unități de autoapărare. Se considera că violența și genocidul sunt inadmisibile, dar din păcate, acest lucru totuși s-a întâmplat. Pogromul de la Chișinău din 1903 este privit de unii istorici ca un precursor al Holocaustului.

”După cum se întâmplă deseori, evenimentele tragice din trecut le regăsim și în prezent. Considerăm drept o problemă actuală dezumanizarea și xenofobia care urmărește societatea contemporană. Aici este important să scoatem la iveală o serie de conflicte, în primul rând conflictul între individual și general. În plus, condamnăm antisemitismul propagat activ în trecut, și, cel mai important, vedem manipularea mulțimii prin propagandă și provocări. Acestea din urmă continuă să se repete în mod constant, fiind evidentă nevoie de o contracarare dură. Subiectul expoziției este construit pe baza materialelor lăsate de martorii oculari ai evenimentelor, și pe cele ale autorilor din diferite timpuri care și-au dedicat cercetările Pogromului din Chișinău. Ne-am propus nu doar să povestim tragedia pogromului, despre care s-au spus multe înaintea noastră. Pentru noi este important ca vizitatorii să se îndrepte spre propria conștiință. Acest exemplu de încălcare a tot ceea ce este uman de către o mulțime agresivă, ne demonstrează că fiecare dintre noi trebuie să își asume responsabilitatea și să susțină valorile umane”, a specificat Valeria Suruceanu.

Cartea ”În zilele de doliu. Pogromul de la Chișinău din 1903”, semnată de Moisei Borisovich Sluțkii (1851-1934), medic șef al spitalului evreiesc din  Chișinău, a devenit singurul memoriu publicat al unui martor direct al tragediei. Pe baza materialelor acestei cărți se construiesc detaliile expoziției. ”În expoziție sunt prezentate materiale din arhiva Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău: documente, fotografii, obiecte de uz casnic de epocă. De asemenea, au fost utilizate materiale din arhiva Agenției Naționale a Arhivelor precum și din Enciclopedia Electronică Evreiască și din alte surse aflate în acces liber. Mulțumim celor care au contribuit la cercetarea temei Pogromului de la Chișinău din 1903 și implicarea în realizarea expoziției „În zilele de doliu”: personalităților publice, istoricilor, cercetătorilor, scriitorilor, artiștilor”, a mai spus directorul instituției.

Expoziția va fi deschisă până la 10 mai.

Pogromul de la Chișinău s-a desfășurat în zilele de 6–8 aprilie 1903 împotriva populației evreiești locale. În cursul pogromului au fost asasinați 49 de evrei, circa 500 au fost răniți, 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost și 1500 de prăvălii și case de evrei au fost ruinate.

img23003185

img23003185

img23003185

img23003185

img23003185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!