ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară

09:15 | 26.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. În cadrul Zilelor revistei “Convorbiri literare”, care s-au desfășurat la Iași în perioada 20-22 aprilie 2023, academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a menționat că acest prestigios premiu este o apreciere a meritelor academicianului Mihai Cimpoi, cel mai recunoscut eminescolog din lume. ”Critic literar de referință, la interfața secolelor XX-XXI, academicianul Mihai Cimpoi reprezintă cu brio cele două academii - din R. Moldova și România la scară internațională”, a subliniat președintele AȘM.

La cele două simpozioane, care s-au desfășurat în cadrul Zilelor prestigioasei reviste fondate de Societatea „Junimea”, acad. Mihai Cimpoi a ținut două comunicări: „Ediția princeps „Poesii” de M. Eminescu, realizată de T. Maiorescu, în interpretarea eminescologului Petru Creția” și „Barocul cantemirian și barocul postmodernist. Istoria ieroglifică, Panchatantra și alegoriile animaliere din literatura universală”.

Cele două simpozioane au avut ca subiecte aniversarea 140-a de la apariția Ediției Princeps Poesii de M. Eminescu și Opera și personalitatea lui D. Cantemir (1673-1723).

Caietul de poezie din numărul pe aprilie al revistei, purtând genericul „Olimp continuu”, este consacrat lui Ion Hadârcă.

Născut pe 3 septembrie 1942 în satul Larga, Briceni, academicianul Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău.

img23003278

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!