ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În sezonul rece, consumatorii casnici din nordul ţării au redus cu 22% consumul de energie

10:24 | 28.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Consumatorii casnici din nordul Republicii Moldovei și-au redus, de la începutul anului, consumul de energie cu până la 22%, în cadrul unui experiment comportamental, desfășurat în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, experimentul a demonstrat că gospodăriile pot fi influențate pozitiv prin scrisorile comportamentale, majoritatea reușind să-și reducă chiar și cu 22% consumul după ce au primit scrisori. 

Metoda scrisorilor comportamentale s-a dovedit să aibă un efect mai mare asupra gospodăriilor care consumă mai multă energie (peste 200kWh/lună), acestea fiind motivate cel mai tare, prin scrisori, să scadă consumul de energie electrică. În același timp, gospodăriile cu un consum mediu (sub 200kWh/lună) au fost mai puțin sensibile la acest instrument, economisind între 2 și 8% de energie electrică. Impactul cel mai mare al scrisorilor motivaționale a fost observat în primele trei luni (10-20%), după aceea economia la consum scăzând sub 10%, iar în unele cazuri chiar dispărând.

Cu un buget de 10 milioane de euro, alocaţi de Uniunea Europeană, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md și va lansa un program de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi și eficiente energetic, finanțează instalarea de panouri fotovoltaice în gospodării casnice și câteva spitale, precum și schimbarea sistemelor de încălzire centralizată în mai multe blocuri pe sisteme de distribuție pe orizontală, mult mai eficiente.

Foto: PNUD

img23003392

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!