ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERI ÎN UTA GAGAUZ-YERI: În prima jumătate a zilei au votat aproape o pătrime din alegători

14:28 | 30.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Circa un sfert din alegătorii înregistraţi pentru scrutinul de astăzi, desfăşurat în autonomia găgăuză pentru desemnarea noului guvernator al regiunii, şi-au exercitat dreptul la vot în prima jumătate a zilei, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, către amiază au votat 23 332 de cetăţeni (24,6%). Dintre aceştia, 2159 de persoane – pe liste suplimentare.

Cel mai activ sector electoral este, deocamdată, în satul Cioc-Maidan (36%). La capătul opus este localitatea Congazcic (17%).

Potrivit comisiei electorale din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 92 de mii de cetăţeni cu drept de vot. La funcţia de guvernator al autonomiei aspiră opt candidaţi.

Comisia Electorală Centrală a acreditat  mai mulţi observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuză din 30 aprilie.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!